söndag 15 april 2012

Sämsholmsritten 2012

Så hände då det otroliga - vintern tog slut och distanssäsongen började. Sämsholmsritten var årets första tävling och Emma skulle rida 8 mil på Hero. Dagens knorr var att det måste ske på under 16/km i timmen för att noviskvala ryttaren (Hero är redan kvalad). Jag själv, som hoppas klara min första 8-milare på Hökensås i maj, skulle inte ha några som helst problem med att rida långsammare än 16 km/timmen. Men alla är ju olika...
Efter lite felkörningar kom vi fram till vackra Sämsholms gård, som dagen till ära flaggade både norskt och svenskt - en trevlig gest till de gästande norska ekipagen.
Viloområdet låg i år inne i ridhuset, vilket var väldigt bekvämt. Det utlovade regnet uteblev i och för sig ända fram till prisutdelningen på eftermiddagen, men det var ändå skönt att få vila under tak.
Klockan nio var det dags för start, och vårt ekipage verkade vara på strålande humör. Groomteamet bestod för dagen av undertecknad och Emmas syster Linda. Vi hade med oss vatten hemifrån och slapp lägga tid på att fylla dunkar, så vi hann titta på och ta lite kort när de tävlande skrittade fram före start.
Emma Persson på Skattegårdens Argentina
Frida Ekström på Zinner

Ella Lindblom på Gwarant och Maria Hagman-Eriksson på Jaleo Of Tas

Strax innan starten satt Maria Hagman plötsligt av. Båda Linda och jag tyckte att vi hörde nåt visslande ljud, och så ställde sig hästen och kissade. Coolt! Man har ju läst om folk som lär hästarna kissa på kommando, men det är första gången jag har sett det. Kanske nåt att träna på, men å andra sidan brukar Pjompen kissa när andan faller på i alla fall, gärna framför folks garageuppfarter och så.
Starten gick i strålande sol och flöt på utan incidenter. Det är skillnad på 8 mil och CR :)
Den norska kontingenten tog det piano och kom till start när de andra hade gett sig av. De var så fina i sina norska färger, men tyvärr hann jag inte få upp kameran innan de hade hunnit rida förbi, så det blev ett bakdelskort.
Emma skulle som sagt hålla sig under 16 km, men när vi träffades efter 1,5 mil låg hon precis efter tätklungan, i ungefär 20 km/tim. Ursäkten för det var att "det var så jobbigt att trava". Hm...
Tätklungan bestod under nästan hela dagen av Frida Ekström/Zinner, Ella Lindblom/Gwarant och Nathalie Löfdahl-Hellström/Pioro Ganze. Här vid ett av hinkställena.
Ut på andra slingan hade Emma sällskap med Katarina Mungsgård på den fina Tennessee. Hero och Tennessee var ju inblandade i en spurtstrid på A9-ritten förra året, när Hero gjorde ett lappkast in på viloområdet med buller och bång.
Katarina Mungsgård, Tennessee
Katarina red på i god fart, men som tur var kunde Emma slå följe med Yvonne Ekelund, som även hon skulle noviskvala sin häst - Estrella, som kommer från Strax uppfödare Anna Ravik. Hon är förtjusande söt, och hon och Hero kom väldigt bra överens.
Yvonne Ekelund, Estrella
Eftersom Emma inte red för placering var hinkningen i grind en ganska avslappnad historia. Hero pulsade ändå in snabbt, och låg nästan onödigt lågt i puls (52 i första grind, tror jag). Han drack nästan ingenting under första och andra slingan, men åt desto bättre i pauserna. På sista slingan kom han dock i gång med drickandet, och sörplade i sig åtskilliga liter.
Ryttare på rad
På väg in i grind
Maria Hagman-Eriksson/Jaleo Of Tas, Annelie Eriksson/Samwise
Nathale Löfdahl-Hellström/Pioro Ganze.
Emma och Yvonne hade bestämt sig för att gå i mål kvart över tre, för att vara säkra på att inte missa tiden. Och 17 minuter över tre red de över mållinjen. Båda klarade slutbesiktningen utan problem, och Emma är nu bara en CR från att vara noviskvalad.
Vi missade ju tyvärr målgången, och den blev mycket rafflande. För från en sjätteplats, med en liten felridning i bagaget, kom Emma Persson smygande på Skattegårdens Argentina och utmanade ledarna i en upploppsstrid, som hon också vann. Alla de fem placerade hade samma ridhastighet - 17,3. Slutresultatet blev:
Emma Persson, Skattegårdens Argentina
Nathalie Löfdahl-Hellström, Pioro Ganze
Frida Ekström, Zinner, som också fick Best Condition
Katarina Mungsgård, Tennessee
Ella Lindblom, Gwarant
Ettan, tvåan och trean
När man är hinknisse är det ju svårt att följa de andra klasserna, men jag försökte få med lite andra hästar än de som startade i 8-milsklassen. Dagen bjöd på hästar i alla möjliga former och färger, allt från räkaraber till Shire-hästar, tinker, fjordningar och korsningar.
Maria Höglund på Mister Man, som red 5-milsklassen
Den störste av dem alla - den pampige Shire-hästen
Dagens favorit - Jack Daniels, riden av Karl-Göran Forster. Såå stilig!
En härlig och lyckad dag med soligt väder och vackra hästar. Världens trevligaste funktionärer (tack till farbrorn som hjälpte mig att fylla på vatten och bar dunken ända till bilen!) Men inför nästa år efterfrågas en lite bättre groomkarta, gärna med små vägbeskrivningar. Vi var många nissar som irrade runt i skogen med stirrig blick :)

Om nån inte vill vara med på kort är det bara att säga till.

2 kommentarer:

  1. Hej!

    Kul att det gick bra för er=) Vill passa på att tacka för att du upplyste oss om att vi var på helt fel H plats i början:-/ Det hjälpte verkligen och vi hittade rätt! Tydligen gick det ju bara köra medsols längs vägen, något vi missat totalt..

    MVH Elin groom till Maria Höglund

    SvaraRadera
  2. Vad bra att ni hittade! Vi lyckades faktiskt ta oss till första groomplatsen till slut, och enligt ryktet kunde man åka runt sjön och ta sig dit också, men det vågade vi aldrig prova :)

    Mvh Ingrid

    SvaraRadera