lördag 20 april 2013

Lillebjoj

Pjompisen har ju några syskon genom pappa Eterno, bland annat Portello som ägs av Karin Gadde Jennische och Agil, som står nere hos Yvonne Ekelund. När vi var uppe hos Anna Ravik förra året för att kika på några av hennes hästar som kommer från en av våra grannar, träffade vi på ännu en lillebror, nämligen Shaban. Han är helbror till Agil, så mamma heter Alojza. Både jag och Emma föll pladask, mycket för att han påminde så mycket om Pjompen. Så när han blev till salu, slog jag till direkt.
Och även om de på många sätt är väldigt olika, så finns det några tydliga likheter. Exempelvis har båda två ål på ryggen och svarta ränder på benen (det beror visst på att de har black-anlag, tror jag.) Jag har alltid trott att det var Pjompens ponnygener som slog igenom, men det anlaget kommer alltså från pappan. Båda två går och trutar med munnen och drar in hakan på ett väldigt karakteristiskt sätt, och båda två är episka grisar i boxen. Jag trodde att Strax var kungen av grisar, men han har fått stark konkurrens av lillebror. De är de enda hästar jag känner som lyckas linda in bajset i stora "svallvågor", och båda är mycket noga med att ingen bajshög ska lämnas ovänd.
Men där Strax är stor och bastant, är lillebror liten och nätt. Strax kan inte titta på ett grässtrå utan att svulla upp som en zeppelinare, medan lillebror kan äta hur mycket som helst utan att det märks. Strax är dramatisk, kastar sig och lever ut sina känslor, medan lillebror tar det mesta med ro.
Vi tar det lite lugnt med inridningen, eftersom den lille mannen växer så det knakar, men han finner sig utan att blinka i träns, bett och gjordar runt magen. Så tills vidare får han gå här som en vetebulle och leka med bästa kompisen, nordsvensken Krabat, en lagom tjock man i sina bästa år, som Karlsson på taket säger. Det är så härligt att se hur den store, tunge nordisen anpassar leken till den lilla räkan, och hur araben håller igen i galoppen så att den lite långsammare polaren ska hinna med :) BFF! Lillebror och Karlsson på taket :)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar