tisdag 17 januari 2012

Hästsporten i Sverige


Rolf-Göran Bengtsson och hans fina Ninja La Silla vann Jerringpriset. De fick hela 44,6 % av rösterna, vilket får anses vara en ganska god marginal. Väldigt roligt för Rolf-Göran och väldigt roligt för ridsporten.
Men genast börjar gnället i tidningar och på olika nätforum. Aftonbladets egen husjöns börjar yra om att hästen skulle ha fått priset (själv tror jag att han hade varit måttligt intresserad av tråkiga galor med dålig underhållning). Andra gnäller om att ridsport bara är en marginalsport, eller att det inte är en sport överhuvudtaget. I de flesta fallen verkar gnällarna vara män.
Så hur kommer det sig att hästsport, som under lång tid var männens domän, har så få manliga utövare i Sverige? I resten av världen verkar ju förhållandet vara det omvända. Jag har svårt att tänka mig nån mer "macho" sport än ridning. Stora, tunga djur som springer fort som bara den, massor med roliga och dyrbara prylar att köpa, och dessutom vimlar det ju av fruntimmer! Fast jag misstänker att det kanske är där skon klämmer. Såg nån gång ett program om små barn. När de frågade små flickor vad de ville göra för saker, räknade de upp långa listor. De små pojkarnas enda kriterium var att de INTE ville göra samma saker som flickorna. Hm... Lite trist är det, i alla fall. Det är alltid roligare med blandgodis.
Världens äldsta lagsport lär i alla fall vara hästpolo, som började spelas i Persien för 2 500 år sen. Vid en poloplan i Pakistan finns en inskription på en stentavla, som översatt till engelska lyder:
"Let others play at other things - the king of games is still the game of kings."

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar